Sporten Bowling

Samlade länkar för träning och tävling

Nybörjare

Så här börjar du…

Filmen går igenom hur du väljer klot, hur ansatsen går till och hur du svingar och släpper klotet. Du får också lära dig sikta och var i ansatsen du ska stå.

Sä här räknar vi…

Datorn ovanför din bana räknar åt dig men du behöver veta varför du får de poäng du får.

Grunderna i bowlingträning

Uppställning

Igångsättning

Swingträning

Slutposition och släpp

Spärrspel

Ändra uppställning

Timing

Slutposition och skjuta fart

Tävla i bowling

Seriespel

I Sverige tävlar vi i bowling i ett seriesystem som liknar alla andra svenska lagidrotter. Ett bowlinglag består av 8 spelare som spelar i 4 tvåmannalag. Alla tvåmannalag spelar en serie mot varandra om 1 poäng. Totalt 16 poäng plus ett bonuspoäng för det lag som har högst slagning på alla 8 spelarna. En match handlar alltså om att fördela 20 poäng. Ett amerikanskt videoteam har gjort ett reportage om en svensk seriematch:

Tävlingar

Mellan seriematcherna kan man tävla individuellt i olika tävlingar i Sverige och Europa med prispengar. Stora tävlingar som Lucky Larsen Masters och AIK Tournament och små lokala tävlingar med betydligt mindre prispengar. En del tävlingar är med handikapp, dvs extrapoäng till spelare som rent statistiskt är sämre. Alla spelares handikapp räknas ut på ett avancerat sätt av Svenska Bowlingförbundet. En del tävlingar är för olika åldersklasser, ett exempel är Junior Masters.

Titta på bowling

Träna på internet

Det finns flera olika träningsprogram man kan gå med i på internet. The International Art of Bowling, med världens just nu bäste spelare Jason Belmonte, är en av de nyaste. Mot en avgift får du tränings- och tävlingstips via video och sociala medier av Jason och hans stab.

Lär av proffsen

Man kan lära sig en hel del genom att titta på proffsen när dem bowlar. VM och World Cup visas på bowl.com. PBA och PWBA, proffsens herr- resp damförbund i USA, har en egen kanal på YouTube och streamingtjänsten Flo Bowling. Här är ett exempel med det svenska proffset Jesper Svensson, vinnare av Lilla Bragdguldet på Idrottsgalan 2016.